lördag 6 oktober 2012

När näthatet går lite för fort. Att inte ha hela historian

Ni har säkert alla läst om en hört talas om den lilla åtta åriga pojken som skulle ha blivit petad ur sitt hockeylag. Där hans mamma skickade en insändare till lokaltidningen. Här kan ni läsa insändaren.

Internetvärlden gick igång på alla cylindrar och näthatet mot föreningen och ledarna växte på en dag till något väldigt stort. Där både privatpersoner och journalister som hockeyspelare gick ut och fördömde det som hänt.

Sen grävde Aftonbladet lite i det och en annan sanning kom fram.

Då visar det sig att killen hade börjat spela hockey med dom som var äldre. Nu skulle laget börja spela matcher mot en ett år äldre åldersgrupp. Dåhade den här åttaåringen fått spela mot två år äldre. Det är kan vara en väldigt stor skillnad på en åttaåring och en tioåring.

Då har tränarna föreslagit att killen ska gå ned och spela med sin egen åldersgrupp. Till saken hör också att när han började med hockey fanns inget lag i hans egen åldersgrupp, vilket det du gör. I mina ögon inga konstigheter.

Här ser man vad internet har för makt. kan inte varit kul vara dom ledarna som tagit detta beslut och läsa runt på internet om vilket svin och dålig ledare man är. När man inte ens fått berätta sin version.

Det här visar ju på den reaktion jag fick av många av dom kompisar jag har som faktiskt jobbat som tränare för knattelag. Dom blev väldigt skeptiska och insåg ju att det förekommer att killar och tjejer som är unga blir petade. Men dom allra flesta var inne på jobbig hockeymamma.

Visst kan jag förstå att en mamma står sitt eget barn närmast och att killen säkert blir ledsen om han inte fick följa med på cupen som han sett fram till. Men man måste ju också tänka till, innan man öppet i media "gråter" ut och inse att det kommer bli ringar på vattnet som kan bli bra mycket större än man räknade med.

I detta fallet verkar det ju också som att mamman inte var med så ofta och ledarna pratat med pappan och kommit överens med honom att detta var det bästa. Då kan jag ju tycka att den insändaren känns lite verklighetsfrånkopplad.

Jag menar dom första meningarna i insändaren är.

"Jag hoppas att ni kan sova gott om nätterna för det kan inte jag. Ni har krossat min sons drömmar redan som åttaåring. Vart är den här världen på väg?"

Låter det som att pappan och ledarna hade kommit överens? För mig låter det som ledarna tagit killen åt sidan och sagt att han inte var välkommen tillbaka.

Men så var det ju inte den här gången. Så är det nog väldigt sällan även om det förekommer!

Men det här belyser ju ett annat problem, inte det med dåliga ledare och tränare. Utan det med jobbiga och enögda föräldrar. Man måste som förälder kunna se till sitt barns bästa och inte till det som man som förälder tycker är bäst. Ibland kanske det som är bäst för barnet inte är det som är roligast just för stunden.

Visst vill den här åttapring spela hockey med dom han spelat med i fyra år, men det kanske inte var det bästa för honom. Att vara lite sämre än sina lagkamrater och sen möta barn som är två år äldre och ännu bättre. Det är ju inte bäst för honom och resulterar kanske i en hel säsong som blir tråkig istället för någon vecka tills killen har lärt känna sina nya lagkompisar.

Kan ju tänka mig att det inte blir så himla kul för den här mamman att besöka ishallen nästa gång?!

Jag har ju skrivit om hur jag tycker man ska vara som förälder. Stöttande och hjälpande. Vilken roll man har som förälder. Att inte lägga sig i för mycket.

Tar det igen, hur jag ser på saken. Som förälder ska man peppa sitt barn, heja på sitt barns lag, skjutsa till träningar och matcher, visa intresse för sitt barns idrottande, hjälpa till i kafeteria och liknande vid cuper, självklarty får man ifrågasätta och undra saker som tränaren gör.

Men man ska inte lägga sig i, skälla och bråka med tränaren, skrika och ropa olämpligt på läktaren på domare och motståndare till exempel.

Men jag tror ju det finns fler "dåliga" föräldrar inom barn och ungdomsidrott än dåliga ledare. Man ska tänka till två gånger extra innan man kritiserar eller gnäller på dom här ledarna. Dom är oftast där idielt och lägger ned en massa tid på att få träningar så bra det går och matcha laget rättvist och ändå ge killarna chansen att vinna lite. Så tänk till några gånger innan du gnäller eller skriver insändare.

Vi hörs!

4 kommentarer:

  1. Tack för det inlägget i debatten. Håller med dig genomgående. //Charlotte

    SvaraRadera
  2. Som idrottsledare sedan många år tillbaka håller jag faktiskt inte med att det är bättre för denna unga spelare att byta till ett lag i sin egen ålder, för som jag förstått det är det ett nytt lag med helt nya spelare. Utvecklingen blir inte per automatik bättre av att spela med jämnåriga. Killen har ju redan tränat 4 år och skillnaden är ganska stor då.

    Lagidrotten har ett inbyggt problem här då de flesta förbund, inklusive mitt eget innebandyförbund delar upp spelare baserat på ålder istället för att se på utvecklingen utav spelare istället. Hur ska det fungerar om man som 13 eller 14-åring vill börja en ny idrott som fotboll eller hockey, då kan man helt plötsligt spela och träna med sådana som hållt på 7-8 år, hur får man sådana träningar att fungera ? Det är sådana problem som jag och många andra ledare brottas med säsong efter säsong, för vi ska inte säga nej till ungdomsspelare så länge det finns plats i lagen.

    Det snackas inom alla förbund att ALLA ungdomar ska få vara med men hur ser verkligheten ut där ute ? Det är dags att börja dela upp våra ungdomar efter deras skicklighet och kunskap istället för ålderskullar. Detta maximerar utvecklingen och klubbarna behöver ta sitt ansvar för att förbunden ska ändra sig.

    Vi behöver finna ett sätta så att vi kan göra som man göra i många individuella idrotter, dela upp baserat på skicklighetsnivå

    / Mikael, innebandytränare

    SvaraRadera
  3. Fast just i detta fall ville dom ju om jag fattade det rätt flytta ned honom för han inte var bra nog. Speciellt då dom skulle börja spela mot dom som var äldre. Som då hade varit två år äldre än honom.

    Jag håller annars med dig. Men hockey som ju är en fysiskt sport blir också farlig om du är "för" liten. Är du 12 och grym och spelar med dom som är 14 kan det kilja mykcet i längd och vikt och vara farligt.

    Men som sagt generellt håller jag med dig.

    SvaraRadera