onsdag 11 maj 2011

Synen på målvaktstränare

Det är lustigt att höra hockeyfans tankar kring målvaktstränare och målvakter. Har ju skrivit om det förr att målvaktstränare inte är den bästa eller något facit. Men tar det igen!

I år är ju Stefan Persson sverige bästa målvaktstränare, när Jacob Markström stod i Brynäas var det pecka Alcen, när Jonas Gustavsson stod i Färjestad var det Erik Granqvist, när Tommy Söderström stod i Djurgården var det Thomas Magnusson...

Det är ju lustigt att en målvaktstränare bara är bra dom år han har en riktigt bra målvakt att jobba med, men förbi, pasé och slut dom år han har lite mindre bra målvakter att jobba med.

Det verkar som många hockeyfans tror att målvaktstränare är hemliga killar som har massor med hemligheter och trix för att få just sin målvakt bäst. När sen målvakten flyttar och dom får en ny lite mindre bra målvakt så är målvaktstränaren slut, men vadå tog magin slut då eller?

Att sen dom flesta om inte alla målvaktstränare på elitnivå träffas någon/några gånger per säsong för att byta idéer och prata målvaktsträning med varandra för att utveckla svenska målvakter och deras sätt att träna verkar gå förbi dom flesta.

I år är således Stefan Persson i AIK sveriges bästa målvaktstränare för han har tränat Viktor Fasth som varit sveriges bästa målvakt. Jag säger inte alls emot att Viktor varit våran bästa målvakt eller att Stefan är en väldigt bra målvaktstränare. MEN, Viktor var inte en dålig målvakt säsongen som gick, eller den innan det heller. Prata med Maciej Szwoch så får ni höra. Så det är inte Stefan Persson som över en sommar och höst trollat och gjort Viktor Fasth så mycket bättre. Säkert har dom haft ett väldigt bra sammarbete och det har gjort att Viktor tagit ett steg till i sin utveckling.

För om det var Stefan Persson som för att han är så mycket bättre målvaktstränare än alla andra gjort Viktor så bra som han är, varför har inte Björn Bjurling blivit lika bra?

Målvaktstränare är självklart viktiga, lika viktiga som en coach/huvudtränare men dom är inga trollkarlar som gör en medelmåttig målvakt till världsbäst. Däremot kan dom i sammarbete med målvakten själv hjälpa honom slipa på detaljer och hjälpa honom bli så bra han kan bli.

Det enda ställe där en målvaktstränare kan göra en målvakt så mycket bättre som många tror tex Stefan Persson gjort Viktor Fasth i år är på pojklagsnivå, där nybörjare eller målvakter som aldrig fått hjälp med tekniken eller tänket spelar...

Men med resonemanget att Stefan Persson är bäst för han har tränat Viktor Fasth i år, så måste ju Stefan Ladhe vara ännu bättre för Viktor har ju bättre statistik i Tre Kronor än han hade i AIK... ;-)

Vi hörs!

2 kommentarer:

  1. Det är ju personkemin mellan målvakt och målvaktstränare som ska fungera. Målvaktstränare på den nivån får tilldelade målvakter att arbeta med vilket gör att utvecklingen inte alltid fungerar som den ska. Sen lär varje målvaktstränare ut olika stiler vilket också leder till att allt inte fungerar som det ska vid olika fall. Fasth spelade förr med en spelstil som liknar den Stefan lär ut. Stefan behövde bara fortsätta med sin egen spelidé.

    SvaraRadera
  2. Nja jo jag håller med dig till viss del. Defenetivt att det är grymt viktigt med personkemin, antagligen viktigast.

    Däremot så tror jag inte att målvaktstränare lär ut så mycket olika stilar. Jag tror dom anpassar sig efter den målvakt dom jobbar med och finslipar hans stil och jobbar med detaljer. I alla fall gör jag så och dom målvaktstränare jag jobbat med.

    Märker man att något en målvakt gör inte alls passar så försöker man självklart ändra på det.

    SvaraRadera