måndag 9 maj 2011

Litet snack med Stefan Ladhe om målvaktsval

Det har varit mycket snack och skriverier om målvaktsvalet i Tre Kronor dom sista dagarna. Men finns det inget att skriva om måste ju media hitta något. Att Ersberg får en match till tycker jag inte är konstigt alls. Att det är mot Kanada tycker jag inte heller är konstigt, eller rättare sagt spela roll vilken av matcherna han fick.

Det är ju i vilket fall bra att han får en match till i benen om Viktor Fasth skulle bli skadad eller tappa formen totalt. Nej det är inte särskilt troligt men man vet aldrig och jag tycker ledningen gör rätt.

Det jag tycker är lite konstigt är väl i så fall att Per Mårts går ut och lovar Ersberg en match till. Eller i alla fall att han gör det i media. Håll lagutagningen inom laget.

Att Ersberg skulle få chansen just mot Kanada för att skydda Viktor för eventuella pååkningar eller från en storförlust tror jag inte en sekund på. Herre gud tycker ni Viktor Fasth verkar vara en målvakt som man kan psyka ner eller som skulle bryta ihop av en dålig match? Nej inte så troligt va.

Men för att reda ut det hela så skickade jag lite frågor till en som vet hur dom tänkt, Stefan Ladhe Tre Kronors målvaktstränare som ju är med i laguttagningen. Samt lite allmänna frågor kring hans jobb som målvaktstränare.

Hur mycket involverad är du i laguttagningen av målvakter?

Involverad, vi pratar om det och bestämmer det vi tycker är bäst.

Brukar du och Per vara överens om beslutet?

Ja det brukar vi vara.

Hur mycket jobbar du med målvakterna på isen?

Beror på hur länge vi tränar. Under säsongen har vi alltid den första kvarten på is. På VM har vi antingen en timmes träningar, då brukar det bli 10-15 min individuell träning ed skyttar. Är det matchvärmning har vi bara 30 min ispass då nöjer vi oss med ca 5 min som start. Sen under träningarna jobbar vi nästan uteslutande med matchlika situationer för målvakterna, skymmare, returtagare etc och de kan jobba färdigt i övningarna. När vi samlas mellan övningarna hinner man ofta med feedback av någon detalj.

Jobbar du på samma sätt på matcherna som du gjorde i SSK? Med videokameran från läktaren?

Ja det gör jag, på precis samma sätt.
(För er som inte vet hur Stefan jobbar har jag skrivit om det här)

Är Viktor Fasth lika cool och lugn som han verkar vara?

Jag vet inte hur han verkar utåt men det är en cool och lugn kille som vet vad som krävs i förberedelser och noggrannhet för att lyckas!

Får jag fråga, eller kan du svara på hur ni tänkte kring målvaktsvalet i slutet av VM att låta fast stå ikväll och Ersberg mot kanada. Jag tycker ju det är rätt att dom får stå en var så båda är igång inför slutspel. Har ni några tankar du kan dela med dig av inför slutspelet då det gäller målvakterna?

En het fråga tydligen eftersom alla skriver om det. Ganska enkelt, hålla två igång som kan gå in och vinna matcher åt oss. Den bästa spelar de viktiga och eftersom Viktor spelat många matcher på få dagar är det bra att avlasta honom inför slutspelet. Logiskt!

Sådär ja, då vet vi hur landslagsledningen tänker och jag får lov att hålla med om att det är rätt, eller att jag tycker det är rätt i alla fall.

Vad tycker du?

Vi hörs!

6 kommentarer:

  1. Varför är Lahde med som målvaktstränare? Ska inte landslaget ha den bäste målvaktstränaren på posten? Varför är inte AIK:s Stefan Persson med? Lahde visade ju med eftertryck den senaste säsongen i Södertälje att han inte är kompetent nog att göra målvakter framgångsrika längre. Det är en sak att ha varit duktig målvaktstränare för låt säga 10 år sedan och en helt annan sak att vara det idag.

    SvaraRadera
  2. Varför Ladhe är med i Tre Kronor?

    För att han är en av våra bästa målvaktstränare. Idag!

    Det är lustigt med alla som tror att Stefan Persson måste vara bäst för han har tränat den bästa målvakten i år. Eller att Pecka Alcen i Brynäs var bäst då han hade Jakob Markström, eller Thomas Magnusson i DIF då han hade Tommt Söderström. Att den bästa målvaktstränaren alltid jobbar i det lag som har den säsongens bästa målvakt...

    Men Viktor Fasth var ju ingen nybörjare eller sämre målvakt förra säsongen.

    En målvaktstränare kan aldrig göra en målvakt bättre än det finns förutsättning till. Han kan hjälpa honom bli så bra det går. Men ta Stefan Persson tex, han jobbade ju lika mycket med Björn Bjurling i år, men han är ju inte lika bra som Viktor Fasth, nej för han har inte det i sig.

    Målvaktstränare är ju inga magiker som trollar och gör målvakten bättre. Han jobbar med det målvakten har och förbättrar detaljer och nöter på dom, ihop med målvakten.

    Men Pontus Sjögren har ju i år gjort sin bästa säsong på länge, vilket ju jag tror Ladhe har stor del i.

    Målvaktsträneri är ju heller inga hemligheter, alla målvaktstränare i elitserien "sammarbetar" ju för att göra svenska målvakter till dom bästa. Stefan Ladhe är runt till dom flesta om inte alla och byter ideer och pratar målvaktsspel.

    Men med ditt resonemang så är ju Stefan Ladhe bäst nu, han tränar ju Viktor Fasth nu, och Fasth har ju bättre statistik nu än han hade i AIK så Ladhe måste ju gjort Viktor ÄNNU bättre.

    SvaraRadera
  3. Du har inte funderat på varför SSK:s juniormålvakt Johan Mattsson inte förlängt sitt kontrakt med klubben? Jo, för att han enligt egen utsago vill till en klubb med en bättre målvaktstränare än i SSK. Ett bevis gott som något att Lahde inte håller måttet. Om du ser på Sjögrens målvaktsspel så gjorde han samma misstag i början av säsongen som slutet av säsongen. En duktig målvaktstränare hade sett till att slipa bort de felaktigheter Sjögren gjorde i början av säsongen men han fortsätte göra billiga misstag.

    Jag vet inte vad din orsak är att hålla Lahde om ryggen, om du är polare med honom eller så men jag kan garantera att det är många ssk:are som är rejält besviken på hans jobb denna säsong och att han borde styrt upp målvaktsspelet på ett beytdligt bättre sätt. Att han sedan får leda landslagets målvakter visar därför på direkt dåligt omdöme från landslagsledningen. Jag är minst lika mån om att det går bra för Tre Kronor som att det går bra för SSK.

    SvaraRadera
  4. Men du, en målvaktstränare kan inte trolla. Det finns ingen målvaktstränare som kan göra en målvakt bättre än han är. Sjögren var bättre i år än han varit på länge kanske någonsin. Men INGEN målvaktstränare kan göra Sjögren till en toppmålvakt i elitserien för han är inte bra nog.

    Sen undrar jag vad du tror att en målvaktstränare i landslaget gör? Försöker ändra detaljer i målvaktens spel eller finns med som bollplank och för att filma och gå igenom situationer som varit?

    Du har inte funderat på varför Ladhe är med i tre kronor, för att folk som KAN hockey vill ha med honom där. Kanske?

    SvaraRadera
  5. Men vad säger du om Mattssons uttalande i LT om att han inte skriver på för SSK förrän de skaffat en bättre målvaktstränare? Det är ju ett underbetyg om något för Ladhe. Och Ladhe är med i Tre Kronor på gamla meriter, för att han var en duglig målvaktstränare en gång i tiden och vissa verkar leva kvar i all evinnerlig tid på gamla meriter.

    Och att Sjögren blivit mycket bättre under Ladhes ledning vill jag nog att du presenterar en trovärdig källa på.
    Den senaste säsongen när han var under Ladhes ledning hade Sjögren 89,9 i räddningsprocent i elitserien och 90,4 i kvalserien.

    Säsongen innan Ladhe hade han 89,2 i elitserien och 93,8 i kvalserien. Bara ytterst liten marginell skillnad (0,7 procent bättre) när det gäller förbättring i grundserien och sedan en klar försämring i kvalserien.

    Och säsongen innan dess hade Sjögren 91,5 i elitserien. Så han har ju snarare blivit sämre de senaste åren... och då har han ju som sagt varit under ledning av Ladhe senaste säsongen.

    Men som sagt. Du verkar vara polare med Ladhe och är väl därför rädd att kritisera honom av någon anledning. Fegt i så fall. Riktigt fegt.

    SvaraRadera
  6. Kalle hur bedömmer du en målvaktstränare? Vad gör honom bra och dålig?

    Att Södertälje släppt in mindre mål i år än på två säsonger? Att Sjögren gått från backup till etta.

    Varför Mattsson inte vill krita på med SSK eller om det ens är så vet jag inte. Men att det skär sig mellan folk är ju inte direkt ovanligt. Du ska se att det händer i alla lag, och med alla tränare.

    Att ta fram statistik från Eliteprospects, är det så man bedömmer en målvaktstränare?

    Jag har ju sett Södertälje en del och även Pontus, och han har blivit en bättre målvakt. Lugnare, mindre fladdrig och jämnare.

    Vad vet du om målvaktsträning? Har du varit målvakt eller målvaktstränare?

    Ja jag känner Ladhe, jag har jobbat med honom i sju år och pratat hockey och målvaktsspel med honom. Jag vet också att han utbildat många kanske till och med dom flesta måvaktstränare vi har. Han har ihop med Thomas Magnusson gjort utbildningsmatrialet som målvaktstränare jobbar med.

    Jag har varit målvakt själv och jobbar som målvaktstränare och VET att Stefan är en bra målvaktstränare.

    Om du tycker att målvaktens statistik ska avgöra hur bra målvaktstränaren är så hade ju Viktor Fasth bättre statistik förra säsongen så dåborde ju Maciej Szwoch vara i Tre Kronor och inte Stefan Persson.

    Sen har ju Pontus Sjögren 4 % bättre statistik än Björn Bjurling som ju också tränas av Stefan Persson, och om han nu var en sådan demon målvaktstränare borde väl Bjurling varit bättre eller?

    Jag har jobbat med en hel del målvaktstränare, Magnusson, Ladhe, Klint, Ryholt, Carling och pratat med många. Det är ingen större skillnad på någon av dom, alla jobbar ungifär likadant. Alla jobbar med samma teknik och har rätt lika uppfattning om detaljer.

    Men berätta gärna om din erfarenhet kring målvaktsspel och målvaktsträning och på vilka grunder du dömer ut Ladhe som dålig?

    SvaraRadera