onsdag 9 januari 2013

Assisterande förbundskaptenen Erik Carling skriver om U18 vm för tjejer

Som jag skrev när jag intervjuade Musse här om dagen. I en rejäl mediaskugga tog Sveriges U18 damer brons i VM. Här kommer en liten rapport och sammanfattning av assisterande förbundskaptenen Erik Carling!

VM U 18 dam

I ett VM med bara 8 lag uppdelade på två grupper blir resultaten i varje match viktigt. Det finns små möjligheter att reparera ett sämre resultat. Årets Junior VM för damer var inget undantag. I vår grupp ingick USA, Tjeckien, Ryssland och Sverige. Ettan direkt till semi och 4an till nedflyttningsserie. 2an och 3an till kvartsfinal.
 
Vi inleder mot Tjeckien och matchen får ett dramatiskt slut där Tjeckerna kvitterar då 1:32 återstår och vi kommer tillbaka och gör segermålet 3-2 med bara 27 sekunder kvar. En bra arbetsinsats men en liten känsla av att anspänningsnivån är lite för hög hos spelarna.
 
Andra matchen mot Ryssland visar sig den känslan vara riktig. Vi är det bättre laget och jobbar hårt men spelar spänt och tar därför en del konstiga beslut i försvarszon. Vi har initiativet och ledningen flera gånger men Ryssland kvitterar till 4-4 med 1:34 kvar och avgör sedan med en styrning med 32 sekunder kvar av overtime. Som salt i såren blir vår målvakt Julia Åberg skadad av ett skott i huvudet under uppvärmningen och måste avbryta turneringen.
 
Matchen mot USA blir trots klar förlust en positiv kick för laget. Vi spelar utan press och visar långa stunder att vi kan spela i ett högre tempo.
 
Eftersom vi bara möter USA och Canada i VM blir tyvärr gruppspelsmatchen mot dessa lag ett övningstillfälle där vi vänjer oss vid en högre fart som vi kan ta med oss till slutspelet och mötet med någon av dem i en eventuell semifinal.
 
Tack vare tjeckisk vinst mot Ryssland blir vi ändå tvåa i gruppen och Ryssland hamnar i Relegation mot Tyskland. Vi möter därför nykomlingen Ungern i kvartsfinal som genom ett väl tilltaget program med många samlingsdagar och träningsmatcher lyckats knipa tredjeplatsen i sin grupp. Vi tar initiativet direkt och gör tre mål i första perioden och spelar sedan stabilt försvarsspel och släpper bara till 11 skott på eget mål under hela matchen. I tredje perioden utökar vi till 4-0 och vår seger är aldrig hotad.
 
Semifinalen mot Canada blir enligt min uppfattning turneringens bästa match. Vi har tagit med oss lärdomarna från gruppspelsmatchen mot USA och spelar aggressivt i både försvars och anfallszon. Under långa stunder får Canada slå ifrån sig och ställningen är 2-1 till Canada mitt i matchen. Till slut gör deras lite större skärpa i avsluten skillnaden och de drar ifrån målmässigt till 4-1. I tredje perioden rullar vi runt på alla spelare för att inte riskera att ha för mycket av matchen i benen till bronsmatchen dagen efter och slutsiffrorna 7-2 speglar inte matchen som helhet. Enligt vår egen film av matchen har vi 32 skott på mål och ytterligare 19 avslut som täcks eller går utanför. Canada skjuter 48 skott på mål och vi täcker ytterligare 22 skott (bra siffra) . Trots förlusten känner vi verkligen att vi tävlat med dem på riktigt och att det med fler matcher av den här typen som förberedelse är möjligt att slå dem.
 
Bronsmatchen mot Tjeckien bekräftar att vårt spel blivit stabilt. Vi gör tre snabba mål i första perioden och spelar sedan på resultatet och lyckas tack vare bra inställning och stort målvaktsspel av nyinkomna Minatsu Murase hålla nollan. I tredje perioden sätter lagkaptenen Michelle Löwenhielm punkt med ett solomål och bronset är vårt. Canada vänder sedan 0-1 mot USA i finalen med en kvittering i slutsekunderna och ett tidigt mål i overtime och tar hem guldet. Minatsu Murase utses till turneringens bästa målvakt och backen Ebba Strandberg född 1997 hamnar i Medias all star team.

Slutsatserna av turneringen är flera. Dels hårdnar konkurrensen bakom Canada och USA. Flera länder har ambitiösa landslagsprogram med många samlingsdagar och träningsmatcher. Dels ser vi att vi kan rå på de två toppnationerna men vi behöver vänja oss vid att spela i den farten genom fler och tuffare träningsmatcher. Det skulle också minska anspänningsnivån om spelarna hade fler än maximalt fem matcher i den blågula tröjan innan VM börjar. Vissa detaljer i vårt spel behöver också förbättras genom skapandet av goda vanor hemma i klubbarna. Skottstyrkan behöver förbättras, grundtekniken gällande passningar, mottagningar och förmågan att skydda pucken likaså. Taktiskt behöver vi bli bättre på att ”boxa ut” motståndarna framför eget mål. Just den goda vanan att som försvarare stå vänd ut mot banan och inte titta efter pucken skapas genom träning varje dag. Trycket mot mål är betydligt hårdare internationellt än i riksserien vilket gör att detta beteende saknas generellt. 
 
Sammanfattningsvis kan man säga att vi gjort en stark turnering men att vi har en hel del utmaningar att jobba med. Arbetet inför nästa säsong börjar nu då det gäller att hitta nya spelare. Endast sju av årets VM spelare kan av åldersskäl komma ifråga till nästa år. Vi önskar alla ”pensionärer” lycka till med sin fortsatta satsning
 
Erik Carling
 
Assisterande förbundskapten U 18 dam
 
Henrik Cedergren
 
Förbundskapten U 18 dam
 
Starkt av Sverige knipa det där bronset! Att vi ligger efter USA och Kanada förstår jag och det är ju inte så konstigt. Av vad jag sett i distriktslaget för U16 finns det en hel del duktiga tjejer att fylla på med. Så jag tror Erik och Henrik kan vara lugna!
 
Tackar Erik för rapporten!
 
Vi hörs! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar