måndag 7 januari 2013

Intervju med AIK:s Minatsu Murase

I en enorm mediaskugga har Sverige tagit ett JVM brons. Det är Sveriges U18 landslag för tjejer som kom trea i JVM. I detta U18 JVM kom Minatsu Murase en målvakt jag haft i Distriktslaget och verkligen gillar hennes lugna spelstil in som reserv. Men som hon kom in, spelade storartat hjälpte Svenska laget ta brons och blev utsedd till VM:s bästa målvakt.

Tog ett litet snack med "Musse" som hon kallas.

Du kom in till JVM som reserv och storspelade. Hur många matcher blev det? Mot vilka? HUr tycker du själv det gick?

Jag kom ihåg hur besviken jag var när jag inte kom med till JVM:s ordinarie trupp. Det var min sista chans eftersom nästa år är jag för gammal för u18-landslaget.

Jag var helt förstörd för jag kände ändå att jag förkänade en plats. Sedan fick jag ett samtal när JVM-truppen var och tränade i upplandsväsby några dagar innan dom skulle åka iväg till Finland. Då var det så att ena målvakten mådde inte så bra så då bad dom mig att packa och komma och träna och vara beredd på att åka med till Finland! Jag blev jätteglad och var supertaggad. Efter att ha tränat två pass så sa förbundskaptenen att jag kunde åka hem eftersom målvakten var frisk. Så jag tog mina väskor och åkte besviket hem.

Dagen innan nyårsafton fick jag ett samtal av målvaktstränaren för JVM truppens målvakter, då var det så att ena målvakten hade fått hjärnskakning och kunde inte fortsätta spela.. Därmed skulle jag ta flyget klockan 17:05 på nyårsafton till Finland! Jag blev jätteglad.

Det kändes både kul och tråkigt att komma dit. Att spela vm är något man drömmer om liksom men samtidigt kändes det tråkigt eftersom jag kom dit när dom egentligen inte ville ha dit mig från början. Men jag åkte iaf dit och kommer aldrig glömma dessa dagar. Laget hade spelat två matcher när jag var hemma. Så jag kom till den tredje matchen mot USA. Innan matchen sa tränaren att vi skulle dela på matchen och utefter det så skulle tränarna besluta om vem som skulle stå kvartsfinalen. Matchen gick jättebra för mig trots att jag släppte in två mål. Matchen slutade 0-8 och kvartsfinalen mot Ungern skulle JAG stå!

Nollade matchen mot Ungern och med det var vi vidare i semifinal mot Kanada! 4-0 blev matchen mot Ungern, otroligt skönt att hålla nollan. Matchen gick bra, kände mig säker och känslan var skön.
Semifinalen mot Kanada slutade 2-7 tyvärr. Men Kanada är ett bättre lag. Jag stod två perioder och och byttes ut inför tredje perioden då det stod 1-4 på tavlan. Jag byttes inte ut för att jag var dålig för det tycker jag inte att jag var. Jag var nöjd med min insats och kunde inte göra mycket mer än vad jag gjort. Efter andra perioden sa ena tränaren "vi byter ut dig nu så vi har dig fräsch imorgon till bronsmatchen". Jag skulle då spela bronsmatchen mot Tjeckien. Laget mötte nämligen Tjeckien sin första match i tuneringen och då gjorde Sverige


3-2 när det bara var några sekunder kvar, så det var en jämn match! Men iaf matchen vann vi med 4-0 och jag höll nollan, jag gjorde en jättebra match och va så nöjd med min insats i tuneringen! Tjeckien vann skotten med 43-36 om jag minns rätt. Jag fick pris för bästa spelaren i Sveriges den matchen så det var kul! Känslan jag hade då går inte att beskriva, jag var så glad och mådde så bra. Det bästa var att jag kom dit som reserv och bara spelade mitt spel och visade att jag var värd en plats i laget.

Jag är verkligen jättenöjd över min insats och kommer aldrig glömma denna resa.

Känns det som du ligger bättre till inför nästa turnering?

Nästa steg är Damkronorna och jag vet inte om jag ligger bättre till nu. Det är bara att fortsätta att träna och tro på sig själv så blir det bra till slut.




Jag är ju en stor fan av ditt sätt att spela. Lugnt, samlat och som det känns helt utan nerver. Är du lugn även utanför isen? Är du lika lite nervös som det ser ut?

Jag är faktiskt lugn utanför isen och jag går inte in i någon "bubbla" som många andra målvakter gör. Eller jag går in i min bubbla men min bubbla är ganska öppen så man märker nog inte att jag är i någon bubbla. Man märker nog inte att jag fokuserar för jag gör det innerst inne och kan framstå som lugn, skojig och kanske till och med lite ofokuserad.. Min målvaktstränare blir lite orolig ibland när hon tycker att jag är oseriös. Men jag vet att jag är fokuserad innerst inne och när det gäller så tar jag fram det. Jag blir inte nervös så ofta längre och jag tror att det beror på att jag tror mer på mig och själv och att andra runt omkring mig också gör det. Men självklart blir jag nervös ibland men jag tror inte det syns utan det är bara jag själv som ser det. Försöker vara lugn hela tiden och bara köra.

Har du jobbat med eran MV-Tränare i AIK Mikael Wernbom för att hitta en så lugn stil eller kommer det naturligt? Är du lika lugn på isen som det ser ut?

Jag har inte jobbat med att vara lugn eller så. Jag antar att jag bara är så. Jag känner mig lugn i mig själv när jag spelar men jag är samtidigt taggad och ibland lite nervös men antar väl att det inte syns!

Du har i år blivit ordinarie i AIK:s rikserielag. Var det ditt mål inför säsongen? Har du eller spelar du med killar?

Mitt mål är att vara första målvakt i AIKdam och nu är det bara att fortsätta köra så jag får behålla platsen! Jag tränar på skoltid med killar och även på eftermiddagar med AIKs j18 när det behövs. Jag har även spela matcher med dom så det är riktigt kul, ett helt annat tempo! Jag älskar att spela med killar och hoppas jag får jag träna mycket med killar framöver.

Kändes det som lite av en revansch komma in som reserv och sen bli bästa målvakt och hjälpa Sverige ta ett brons? Jag har hört att Erik sa något till dig vid prisutdelningen, något du vill dela med dig av? :)

Ja det kändes lite som en revansch att komma dit och göra det så bra. Det var skönt att jag kunde göra det också!

Efter jag hade fått priset som bästa målvakt så kom Erik fram till mig och sa "grattis, det är nu du ska komma fram till mig och Henke och fråga vad fan vi tänkte med.."


Jag är bara glad över att jag fick chansen till slut och att jag visade mitt bästa och jag är jättenöjd nu.




Vilka förebilder/idoler har du eller har haft?

VIKTOR FASTH är min största förebild! Han är så duktig och han har lärt mig så mycket. Jag känner han inte så men vad jag har sett av honom, både när han spelar och i olika intervjuer. En sak han sa en gång gjorde så att allt bara gått framåt för mig. Förut hade jag inget självförtroende alls jag trodde inte det minsta på mig själv och det funkade inte bra då, men efter ha sett en intervju då Viktor sa att om man inte tror på sig själv så funkar det inte. Sen dess har jag insett det och verkligen tagit till mig av va han sa och nu går det jättebra för mig och mitt självförtroende är på topp.

Hur mycket jobbar du med målvaktstränare i AIK?

Jag jobbar med dom både på skoltid och på kvällarna. Det blir väl ett par gånger i veckan. Jag får hjälp när jag än behöver så det funkar jättebra!



Var det din första stora landslagsturnering? Hur var det vara med i VM?

Det här vm:et var min första stora tuneringen med u-18 landslaget. Det var helt otroligt att vara med. Det får inte att beskriva hur bra det känns att få ta på sig den blågula tröjan. Riktigt stort!

En sak jag direkt tänker på är att det märks att Musse har Viktor Fasth som idol. På isen påminner dom rätt mycket om varandra. Det lugna samlade spelet. Stefan Perssons ledord "Do less get more" är verkligen något som syns i Musses spel. En kvinnlig Viktor Fasth, fast utan det hetsiga temperamentet. Inte illa alls!

En annan sak jag funderar lite på, och jag är lite dubbel i mina tankar kring. Men många unga damspelare pratar om att dom gillar och vill spela med killar. Vilket jag kan förstå det går snabbare blir en större utmaning och utvecklar säkert en massa. Men det tar ju dom bästa spelarna från damhockeyn i dom fall då tjejerna bara spelar med killar. Det gäller väll mest i tjejhockeyn. Men kan kanske bli en problem!?

Skön kommentar av assisterande förbundskaptenen Erik Carling! :)

Tackar Minatsu som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar