fredag 29 juli 2011

Spelar storleken en sådan stor roll

Jag börjar tröttna lite på alla kommentarer om att alla målvakter bara är långa och stora och att man måste vara över 190 för att ha en chans att lyckas på målvakt, i alla fall om man vill bli riktigt bra och verkligen ok du vill spela i NHL.

Stämmer det då?

Visst tusan har du en fördel som målvakt om du är lång och stor det säger sig självt. Ska du spela extrem täcka blocka och gå ned i butterfly på alla skott är det ju en fördel helt klart.

Men det är ju ingen garanti du blir en bra målvakt att du är 198 cm lång.

Många svenskar tycker ju Henrik Lundqvist är världens bästa målvakt, Henrik är 185 cm. Amerikaner säger antagligen Tom Thomas som är 180 cm Finnar kanske säger Miika Kiprosoff som är 183 Canadensare kan tycka Cam Ward som är 185. Hoppsan fyra av världens bästa målvakter och en bra bit UNDER 190 cm. Om vi kikar på Svenska målvakter, Enroth 181, Fasth 182, Hadelöv 179, Larsson 183 och Liv 184.

Åldersmässigt är det spridda skurar här med Thomassom är 37 ned till Enroth som är 23.

Så med andra ord är du bara bra nog som målvakt är inte längden så himla viktig som du säkert får höra om du inte är längst i klassen. Du kan bli en grym målvakt och avra under 180 som Andreas Hadelöv.

Det handlar ju om att anpassa sitt spel efter sin längd och storlek. Är du som Tim Thomas 180 behöver du jobba lite längre ut i målgården än en målvakt som är 195, du behöver lite bättre reflexer, bättre rörlighet. Men du har alla chanser att bli en lika bra eller bättre målvakt.

Min slutsats. Du kan bli en grym målvakt oavsett längd!!

Vi hörs!

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig till fullt ut MEN...

    Du glömde nog en av de minsta målvakterna och som presterat grymt bra för att då tillhöra inte allt för stor hockeyland men lyckats grmt bra i NHL och grym spänst.

    Arturs Irbe 1.75 m
    Tjecken Dominik Hasek 1.82 m
    Kanadensare Kelly Hrudey 1.80
    Den grymmaste Patrick Roy 1.83
    Ed Belfour 1.83
    Här har vi en kortis Eric Fichaud 1.78!

    Inte en enda över 1.85 och vart bättre än Lunkan=)

    SvaraRadera
  2. Jo men glömde? Jag nämnde ju bara aktiva målvakter. Tommy Söderström var 175 han med...

    :-)

    SvaraRadera