tisdag 1 mars 2011

Intervju med dietisten Amanda Ottordahl

I det här inlägget kommer en av dom viktigaste intervjuer jag gjort för bloggen och en intervju jag tycker ni ska läsa noga och lära er mycket av. Jag har ett tag tänkt försöka få till en intervju med en dietist, som kan svara på mina frågor om kost och lära er unga målvakter hur ni ska äta för att kunna prestera max.

Jag satte mig i förmiddags och googlade och hittade Amanda Ottordahl på Idrottsmodellen, som jag fick förtroende för och skickade iväg ett mail med nio frågor. Det gick några timmar så trillade det in ett svar i min inkorg, ett riktigt bra svar, där Amanda ger sin syn på det här med kost.

Håll till godo!


Vad är viktigt att tänka på med kosten om jag tränar på elitnivå?

Det viktigaste för en elitidrottare att tänka på vad gäller maten är att man får i sig tillräckligt med energi och näring. Äter man regelbundet med 3-4 timmars mellanrum och ser till att prioritera återhämtningsmål direkt efter träningen så ökar man dessa chanser.
Energi är självklart viktigt men det är också viktigt att man får i sig närings rik mat som innehåller vitaminer/mineraler o fibrer. Äter man dagligen från kostcirkelns alla delar så ökar dessa chanser att få i sig en bra kost.


Hur ska jag äta innan träning? Vad ska det finnas på tallriken? Vad är viktigt fylla på med?

Man bör ha ätit en lunch/middag innan träningen och ev ett mellanmål 1,5-2 timmar innan träning som består av kolhydrater som är fiberrika tex mellangrovt till grovt bröd/ musli/havregrynsgröt/pasta/bulgur osv, grönsaker eller frukt och proteiner tex kött/fisk/ägg/keso/kyckling osv. Är sista måltiden en lunch/middag/frukost så bör måltiden även innehålla bra fett.

Vad ska jag äta efter träning?

Efter träning ska man fylla på med snabb energi dvs snabba kolh och protein. Tex kolhydrat och proteinpulver alt lättmjölk med oboy. Detta mål ska man ta 30 min efter avslutad träning. Inom 2 timmar ska man sedan fylla på med lunch/middag eller stabilare kvällsmål innehållande kolhydrater , protein och bra fett samt grönsaker.

Vad anser du vara det största "felet" som unga idtrottare gör med sin kosthålling?

Äter oftast för lite mat, slarvar med mellanmålen för för- och eftermiddag, hoppar över återhätmningsmålen efter träningen och får i sig för lite bra fett och grönsaker.

Hur viktig är kosten? Hur mycket tjänar du på att äta rätt mot att äta fel?

Kosten är förutsättning att du prester på träningen och att du blir fysisk starkare när du väl har tränat. Äter du för lite eller hoppar du över maten så förutom att du inte utvecklas så kommer du drabbas lättare av skador, förkylningar och sämre presstation.

Hur dålig är snabbmat som Mc Donalds, pizza och kebab att äta för en elitidrottare? Är den dålig?

Den typen av mat innehåller bra med energi men är inte av den bästa kvaliten. Är denna typ av mat ens grundkost som förekommer dagligen så får man inte i sig tillräckligt av näringsämnen som bygger upp kroppen. Byggs kosten däremot upp av livsmedel från
matcirkeln så är det absolut inga problem att man någon gång i veckan äter snabbmat.


Vad är det idrottare oftast missar att få i sig tillräckligt av?

Se fråga 5, men oftast är det energi, bra fett och grönsaker. När man spelar på högre nivå bör man kolla upp sin kost hos en dietist för att säkerställa att man får isig tillräckligt före, under och efter träning/match.

Hur mycket, kalorier, proteiner, mineraler mm måste en elitidrottare få i sig per dag? Vad ska han äta för att få i sig sitt behov?

Hur mycket kalorier och energiämnen är högst individuellt och beroende av typ idrott och träningsmängd. Men från 2500 kcal Per dag och uppemot 6000 kcal eller kanske mer hos vissa idrottare. Men för en hockemålvakt ca 3000-4000 kcal.

Finns det något generellt tips du vill ge unga hockeymålvakter då det gäller kosten?

Ät regelbundet och välj dagligen livsmedel från matcirkeln alla delar, prioritera mellanmål på för och eftermiddag, återhämtningsdryck med proteiner och kolhydrater efter träning. Se till att energin innan träning i huvudsak består av långsamma kolhydrater som tex grovt bröd, musli, havregrynsgröt, pasta, bulgur, frukt och grönsaker. Dessa kolhydrater ger energi under några viktiga timmar framöver, dem är näringsrika och ger grunden till att man orkar hålla koncentration och intensiteten uppe.


Som ni läst så är kosten väldigt viktig för att du ska kunna prestera på topp. Vill du bli riktigt bra måste du sköta kosten och se till att få i dig tillräckligt och rätt.

Skönt dock att man kan låta en beapizza slinka ner då och då, utan för dåligt samvete. Fast det gäller nog mest er som läser det här och som faktiskt tränar en hel massa pass mellan pizzorna... :-)

Se till att äta rätt nu, så ökar du dina chanser att bli så bra som möjligt för det räcker ju inte med att träna rätt och tillräckligt mycket du måste ju självklart äta rätt och sova bra och tillräckligt mycket för att kunna prestera på topp på träning och match och på så sätt bli just så bra du kan.

Så dataspel, chips och cola till tre på natten, dagen innan match/träning är inte rätt sätt att gå om du vill bli så bra du kan. Men det visste du nog redan!

Vill verkligen tacka Amanda för att hon tog sig tid att svara på mina frågor på ett bra och informativt sätt!!

Amanda som jobbar på Idrottsmodellen som Dietis och personlig Tränare.
Som extra information så är hon gift med Joel Lundqvist och vet således så klart hur en elithockeyspelare ska äta för att orka med.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar