torsdag 9 juni 2011

Att hitta rätt i vinkeln

Vi körde ju en camp i Rimbo i slutet av Maj, från fredag till söndag var vi i Arkadien i Rimbo i skinande sol. En helg full av ispass, fyspass, teori och videoanalyser.

En sak som killarna hade ganska mycket problem med första dagen var att komma ut rätt i vinkeln. Det blev en hel del mål på första stolpen. Det är ett problem jag inte riktigt känner igen från då jag spelade hockey själv, då tycker jag vi hade rätt bra koll på vinkelskott.

Spelar man som idag ett täcka/blocka spel är det ju extremt viktigt att veta var i boxen du är och hur stor du är. Det finns inte utrymme för att komma fel på samma sätt som när målvakterna spelade mer stående och med mer parader.

Ska du blocka ett skott i vinkeln måste du ha koll på var i målet du hamnar efter förflyttningen. Det är något som du måste träna, nöta och få att sätta sig i ryggmärgen. För när det går snabbt måste du hitta rätt och lita på att du hittat rätt.

En sak jag exprimenterade lite med en av killarna var att trycka ut sig från stolpen med den bortre skidskon. Att alltså inte trycka med skridskon du har mot stolpen. Det jag såg att alla killarna gjorde, men i och med att dom tryckte med inre skridson så tryckte dom automatiskt in sig mot mitten lite något du måste göra för att komma ifrån stolpen. Men om man inte korrigerar det lilla du trycker dig mot mitten lämnar du en lucka vid första stolpen.

Det blev lättare då vi provade att trycka med skridskon du har inne i målet, eftersom du då kunde trycka rakt ut mot pucken och inte behövde "runda" stolpen på väg dit. Nu provade vi bara på ett tiotal skott, så jag ska inte säga det är det rätta sättet men kanske värt att prova.

Det är ju så man måste vara som målvakt, våga prova nya lösningar på dom problem man har mest problem med. Att inte bara köa på och hoppas det blir bättre någon gång. Prova något nytt, analysera varför det  blir som det blir. Var en tänkande målvakt!

Johan Sandell


I videon ser vi Johan jobba i en övning där man ska komma ut från stolpen i vinkeln och får ett vinkelskott relativt nära. Skytten Henrik har ju vinkeln på klubban helt rätt för att hitta första stolpen och det blir skott där du kommer ifrån. men första dagen hade alla i gruppen svårt att hitta rätt i boxen på dom här typen av skott. Dag två såg det dock mycket bättre ut.

Just vinkeln på klubban är något du som målvakt måste ha koll på, för om det varit våran right skytt Rickard Gynge som skjutit här hade han haft lättare träffa bortre stolpen. Så ha koll på om någon står framför mål eller som här i vinkeln men också vilken vinkel han har på klubban.

Vi Hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar