fredag 26 november 2010

Är träningar matchlika?

På min tid, då jag stod i mål när klubborna var gjorda av trä och benskydden stoppade med djuhår. :-) På den gamla goda tiden med andra ord.

När vi hade träning så såg övningarna rätt lika ut. Det va några led utespelare, en som åkte passade några gånger rundade några koner. Kom in mitt i zon sköt slagskott någonstans mellan tekningspungterna och tog en leksandssväng och ställde sig sist i en kö.

Ganska ofta hann spelaren bakom i kön ifatt så jag som målvakt fick två slagskott på mig samtidigt eller med mycket kort mellan dom.

Efter att ha lyssnat runt lite så verkar det på många ställen vara likadant idag.

Men om vi tänker efter en stund, hur ofta på en match har samma spelare pucken 25-30 sekunder innan han komer helt fri och väljer skjuta slagskott mellan tekningspungterna? Inte så ofta va!

Så varför är så många övningar uppbygda så?

Varför inte vända på det, en pass direktskott störta på retur och spela klart. Ta en ny pucka och åk i dom där bågarna och slå dom där passarna. Så vi får avslutningsmomentet så matchlikt som möjligt!! Självklart måste det tränas teknik runt koner och passningar. Men för att få högsta möjliga kvalite på avsluten så vänd på det!

Detsamma gäller ju vid 2 mot 1, ofta var det åtta passar skott, backen åkte och ställde sig i sin kö medans en eller kanske båda utespelarna började med pass och dribblings orgie framför mål. Matchlikt? Nej inte så värst! Samma här, en pass max 2 sen avslut störta på retur! Tävla gärna, blir det mål får målvakt och back göra tio armhävningar, om inte utespelarna.

För, alla tränare är ju överens om att som man tränar spelar man. Då borde vi väl försöka göra träningarna så matchlika som möjligt!!

En sak som slog mig, när Ottawa var här i stockholm för två år sedan och spelade NHL premiär, så fick jag äran vara med och hjälpa dom. Efter träningen stannade centrarna kvar och tränade tekningar. Det har jag aldrig sett på en träning i sverige.

Vad tycker ni, är jag på rätt spår eller helt fel ute?


Foto: Niklas Persson
















Vi hörs!

4 kommentarer:

  1. Tycker själv att det blivit en avsevärd förbättring när det gäller att träna matchlikt. I alla fall på junior och seniorsidan. Men fortfarande finns mycket att göra.

    SvaraRadera
  2. Jo det hoppas jag det blivit, och jag tror dig. Dom jag pratat med nu är ju mest äldre pojklagsspelare och föräldrar.

    Sen tror jag det skiljer sig rätt mycket på vilken nivå man spelar på, elit eller lite längre ned.

    SvaraRadera
  3. Elias Fogelström3 juli 2012 kl. 11:48

    Vet ju bara hur det har varit för mig när jag tränar. Men från egen erfarenhet vet jag ju att det oftast blir friläges situationer på träningar vilket gör att man undrar lite. Det är väl alltid bra att träna frilägen, men man behöver variation och sen så är det ju inte så mycket frilägen per match att man behöver träna varje träning med det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det Elias! Och det var så på min tid också. Det är heller knappt ens frilägen utan skott från någon slags halvdistans... Nej tränarna har en hel del att tänka till på och jobba med där!

      Radera